,

Ο δωδεκάλογος του ψεύτη

Έχω μια ξαδέλφη που είναι τρομερή ψεύτρα. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη ψεύτρα που έχω γνωρίσει. Έχω πραγματικά προσπαθήσει να καταλάβω από ποια ανάγκη προκύπτουν, αλλά έχω εγκαταλείψει άπρακτος την προσπάθεια. Τα ψέματα της δεν έχουν καν κάποιο κίνητρο, δεν φαίνονται να αποσκοπούν σε κάτι. Ζει σε μια θάλασσα από ψέματα και κάθε κύμα που περνάει, φέρνει απλά το επόμενο.

Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας ένα άρθρο για τους ψεύτες.

Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση του Γερβάσιου Forqué από το: elitedaily.com

Τα ψέματα δεν έρχονται από το πουθενά. Είναι στις φλέβες, στο αίμα, στα κύτταρά σου. Τουλάχιστον έτσι είναι, για οποιονδήποτε πραγματικό ψεύτη. Το ξέρεις όταν έχεις το γονίδιο της ψευτιάς. Το ξέρεις γιατί το ψέμα βγαίνει από το στόμα σου, με τον ίδιο τρόπο που βγαίνει και η αναπνοή σου. Το ξέρεις γιατί ακόμα και αν σε πιάσουν να λες ψέματα ένα εκατομμύριο φορές, δεν θα σταματήσεις ποτέ. Το ξέρεις γιατί λες ψέματα ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος, το ξέρεις γιατί λες ψέματα κάθε φορά που μπορείς.

Δεν φοβάσαι τις επιπτώσεις ή το ξεβράκωμα. Δεν σε νοιάζει αν οι φίλοι σου σε γνωρίζουν σαν «ψεύτη», επειδή δεν θα μπορούσες να σταματήσεις, ακόμη και αν ήθελες.

Είναι κάτι περισσότερο από εθισμός. Είναι τρόπος ζωής. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να σταματήσεις, το ψέμα θα σου βγει. Αν όχι σε μια περίπλοκη κατάσταση, θα σου βγει σε μικροπράγματα.

Θα πεις ψέματα για το όνομα του μαγαζιού που πήγες χτες ή το χρώμα του ρούχου που δεν μπορούσες να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις. Αν υποθέσουμε ότι όντως είχες πάει για ψώνια. Τα ψέματα θα αποτελέσουν το υλικό για να περιγράψεις μια ταινία που δεν έχεις δει, ένα βιβλίο που δεν διάβασες ή ένα αστείο συμβάν που συνέβη σε μια συνάντηση στην οποία δεν πήγες. Δεν είσαι ψεύτης, είσαι ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί στα εύπλαστα όρια της πραγματικότητας.

Για όσους από εσάς διαθέτουν αυτό το παρεξηγημένο γονίδιο, αλλά και για όσους γοητεύονται από εσάς, ο δωδεκάλογος του ψεύτη είναι εδώ για να διατρανώσει τις 12 μεγάλες αλήθειες που μόνο εσείς και οι συνάδελφοί σας μπορείτε να καταλάβετε:

1. Ένα ψέμα δεν είναι κακό αν δεν πληγώνει.

Τι κακό έχει ένα ψέμα αν δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένα; Είναι σαν να πυροβολείς στον αέρα. Στην Κρήτη το κάνουν συνέχεια. Κάνει τα πράγματα λίγο πιο πανηγύρι.

2. Το ψέμα είναι πιο διασκεδαστικό όταν το μοιράζεσαι με άλλους.

Ένας καλός ψεύτης γνωρίζει ότι το ψέμα είναι σαν πρόσκληση σε γεύμα. Αν ο κόσμος δεν έρθει να το φάει, δεν έχει πλάκα.

3. Το ψέμα σώζει τα συναισθήματα των άλλων.

Ένα όμορφο ψέμα είναι καλύτερο από μια δυσάρεστη αλήθεια. Θα κολλήσεις με αυτό μέχρι που κάποιος απαιτήσει ένα κομμάτι από τη σκληρή αλήθεια, που στη τελική και να τη δώσεις παίζει σοβαρά να ακούσεις “πες μου ότι μου λες ψέματα”. Ε μετά φταις εσύ;

4. Το ψέμα κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα.

Ναι, δεν είναι σωστό να λες ψέματα, αλλά αν το σωστό ταυτίζεται με την ειλικρίνεια και η ειλικρίνεια με το βαρετό, sorry αλλά προτιμάς να είσαι λάθος, ψεύτης και ενδιαφέρων.

5. Το ψέμα δεν σε κάνει κακό άνθρωπο.

Οι κακοί άνθρωποι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την αλήθεια για να πληγώσουν τους άλλους. Οι ψεύτες είναι οι καλοί άνθρωποι που γνωρίζουν πότε μια αλήθεια θα σε βλάψει και πότε δεν χρειάζεται να την ξέρεις.

6. Το ψέμα κάνει υποφερτό οτιδήποτε είναι βαρετό.

Τι κακό έχει να πεις στη γιαγιά που κάθεται δίπλα σου στο μετρό ότι στην Τουρκία είσαι ένας διάσημος ηθοποιός; Όχι, δεν έπαιζες στον Καρανταγί αλλά στα Σύνορα της Αγάπης με το Νίκο και τη Ναζλί έκανες το αγαπημένο εγγόνι της γιαγιάς. Τιιι; Δεν σε θυμάται; Δεν θέλεις να τη στεναχωρήσεις αλλά ας ψαχτεί λίγο για Alzheimer.

7. Το να δεις πόσο πολύ μπορείς να τραβήξεις ένα ψέμα είναι πάντα διασκεδαστικό.

Σε όλους αρέσει η αδρεναλίνη, το τεστάρισμα των ορίων, να βλέπουν τι τα ξεπερνά και τι όχι.
Ο καλός ψεύτης σε αυτά ζει.

8. Το ψέμα κάνει τους πάντες να αισθάνονται πιο άνετα.

Τα ψέματα δεν δημιουργούν εντάσεις. Τις προλαμβάνουν. Ρώτα και τους γονείς σου.

9. Το ότι λες ψέματα δεν σημαίνει ότι θα τα ανεχτείς κιόλας.

Φαίνεται κάπως παράδοξο, αλλά ένας ψεύτης ενοχλείται το ίδιο με οποιονδήποτε άλλο, ίσως και περισσότερο, όταν του λένε ψέματα. Ίσως γιατί τα εκλαμβάνει ως μομφή στο ιδιαίτερο ταλέντο του, καθώς λόγω εξειδίκευσης θεωρεί ότι θα έπρεπε να μπορεί να τα αναγνωρίζει καλύτερα.

10. Κανένα ψέμα δεν δικαιολογεί μια συγγνώμη.

Ακόμα και στην περίπτωση που αναγκαστεί να τη ζητήσει, ένας ψεύτης που σέβεται τον εαυτό του εννοεί “λυπάμαι που δεν ήταν αρκετά καλό”.

11. Ένα ψέμα μπορεί να μεγαλώνει.

Τα ψέματα είναι σαν τα παιδιά. Από τη στιγμή που βγαίνουν από μέσα σου, αποκτούν τη δική τους υπόσταση, τη δική τους ζωή και συνεχώς αναπτύσσονται. Ακόμα και αν κάποιος σπαστικός ζητήσει να μάθει περισσότερα για τα χρόνια που πέρασες δίπλα στο Δαλάι Λάμα, θα απαντήσεις. Στη τελική ο Δαλάι είναι πολύ απλός άνθρωπος, γαμώ τα παιδιά και σου έδωσε συμβουλές που κρατάς μέσα σου για πάντα.

12. Αν επαναλάβεις πολλές φορές ένα ψέμα, γίνεται αλήθεια.

Κάθε καλός ψεύτης γνωρίζει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να πιστέψει και ίδιος τα ψέματά του. Αν το ψέμα επαναλαμβάνεται πειστικά, μια νέα πραγματικότητα αφήνει τη σφαίρα του φαντασιακού και παίρνει σάρκα και οστά μπροστά σου.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%