,

Μια ανοιχτή επιστολή προς τις απανταχού feminazis

Του Βασίλη Μ.

 

“Αγαπητές” απανταχού feminazis,
Είναι καιρός πια να σταματήσετε να μετατρέπετε ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, που άλλαξε αμετάκλητα την ιστορία της ανθρωπότητας, σε μια αναχρονιστική, οπισθοδρομική και επιβλαβή, για τον σπουδαίο σκοπό του, σταυροφορία μίσους ενάντια στο ανδρικό φύλο. Ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, συνηθέστερα στο ετεροφυλόφιλο ποσοστό του.

Μην το αρνηθείτε “καλές” μου φεμι-ναζίστριες (αδόκιμος και υπερβολικός ο όρος, αλλά δεν έχουμε ακόμα κάποιον καλύτερο που να περιγράφει το φαινόμενό σας), ξέρουμε όλοι και ξέρετε και εσείς οι ίδιες ποιες ανήκετε σε αυτή την υποκατηγορία, ποιες καπηλεύεστε το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα και τα προτάγματά του εις βάρος αφενός των υπόλοιπων φεμινιστριών, αφετέρου και όλων των υπόλοιπων που διεκδικούν αιτήματα για την ισότιμη και δίκαιη συνύπαρξη στον ρευστό και πολύπλοκο κόσμο μας. Η παρούσα επιστολή απευθύνεται σε εσάς και μόνο εσάς, που κατηγοριοποιείτε και ισοπεδώνετε συνολικά σχεδόν τον ανδρικό πληθυσμό σαν υπαίτιο και φορέα της πατριαρχίας, ως μηχανισμό εξουσίας και αλλοτρίωσης εντός των εύθραυστων δυτικών κοινωνιών μας.

Και αυτό διότι, “φίλες” μου feminazis, στη μεγαλύτερη έκταση αυτού εδώ του πλανήτη, οι καίριες νίκες και κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος όχι απλά δεν βρίσκουν εφαρμογή, αλλά αποτελούν και αιτίες αυστηρότατων διώξεων. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε μέρη του κόσμου όπου δεν υφίστανται ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σε τριτοκοσμικούς και εξωτικούς τόπους, όχι “φίλες” μου, η χιλομετρική απόσταση ανάμεσα στο πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή και πού καταπιέζονται αυτές οι, κανονικά αυτονόητες, ελευθερίες σοκάρει.

Και τι κάνετε εσείς για όλα αυτά; Εκφέρετε μίσος. Αυτό κάνετε κατηγορώντας αδιάκριτα τον κάθε άνδρα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σας για τα δεινά που επιφέρει η πατριαρχία. Γιατί προφανώς και ο συγγενής, ο γείτονας, ο συμφοιτητής, ο συνάδελφος, ο φίλος ή ο σύντροφός σας ευθύνεται για οτιδήποτε πάει στραβά με την ημιτελή ακόμα γυναικεία χειραφέτηση, άσχετα αν όντως συμπεριφέρεται ή εκφράζεται σεξιστικά, ή απλά φταίει που γεννήθηκε με πέος. (Τι μου θυμίζει αυτό…; Α ναι, φταις που αιμορραγείς κάθε μήνα και κουβαλάς την αμαρτία της Εύας, φταις που γεννήθηκες αδερφή/νταλίκα/τραβέλι, έλα να σε θεραπεύσουμε με ηλεκτροσόκ κλπ.)

Αυτό κάνετε όταν πεισματικά αρνείστε να αναγνωρίσετε ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν ορισμένα επιμέρους δικαιώματα εις βάρος των ανδρών. Αυτό κάνετε επίσης όταν προσπαθείτε να μονοπωλήσετε τη δημοσιότητα που λαμβάνουν κάθε είδους συλλογικές διεκδικήσεις για ισότητα, επιχειρώντας να παραγκωνίσετε από το επίκεντρο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς, ως ήσσονος προτεραιότητας ζητήματα. Εκφέρετε μίσος. Τίποτα παραπάνω. Και οποιαδήποτε ακτιβιστική δραστηριότητα κινητοποιείται από το μίσος, εν ονόματι μιας απροσδιόριστης εκδικητικότητας για τους αιώνες της αναγνωρισμένης καταπίεσης του γυναικείου φύλου, εξισώνει απλά τον αγώνα σας (και φυσικά όλων ανεξαιρέτως των φεμινιστριών) με κάθε άλλο κίνημα που αφορμάται ακτιβιστικά από μίσος – τα παραδείγματα είναι πολλά και γνώριμα.

Αλήθεια, δεν έχετε ποτέ σας διερωτηθεί αν υπάρχουν εκεί έξω άνδρες που ξεφεύγουν του στερεοτύπου του πάσχοντος από ανίατο οιδιπόδειο γουρουνιού, που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως αντικείμενα προς σεξουαλική τέρψη και αναπαραγωγή του ελαττωματικού DNA του δια της μεταξύ τους τεκνοποίησης; Δεν έχετε αναρωτηθεί εάν υπάρχουν γυναίκες που όχι απλά δέχονται να καταστρατηγούνται τα κεκτημένα από το φεμινισμό δικαιώματά τους, αλλά διεκδικούν και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο την καταστρατήγηση αυτή; Όχι, ποτέ, σοβαρά τώρα; Μήπως να διευρύνατε λίγο τον κοινωνικό σας περίγυρο, ή να ανοίγατε τα μάτια σας για να αντικρίσετε επιτέλους τον κόσμο μας όπως πραγματικά είναι;

Μήπως δεν έχετε διαπιστώσει ποτέ σας και ότι, πράγματι, υπάρχουν τομείς στην κοινωνία όπου θίγονται βάναυσα στοιχειώδη δικαιώματα των ανδρών; Και τι είναι δηλαδή η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η καταναγκαστική στράτευση σε καιρό πολέμου, η μη νομική αναγνώριση του βιασμού (παρά μόνο εάν “διαπιστωθεί” πρωκτική διείσδυση) και κάθε είδος σεξουαλικής παρενόχλησης, σωματικής/ψυχολογικής κακοποίησης, οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας, η μη θεσμική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου, η ανισομερής κατανομή διατροφής σε περίπτωση διαζυγίου, η σχεδόν αποκλειστική απόδοση κηδεμονίας/επιμέλειας των παιδιών στις μητέρες τους, πάλι σε περίπτωση διαζυγίου; Ψιλοπράγματα;

Και μπορεί, όντως, να είναι ψιλοπράγματα συγκριτικά με το τι υφίστανται αντίστοιχα οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί και γενικότερα όλοι οι μη προνομιούχοι και οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, ανεξάρτητα από το φύλο, το γένος, την εθνικότητα, τη φυλή και τη θρησκεία τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να τα παραβλέψουμε; «Ναι γίνουμε “άντρες” και να τα καταπιούμε; Και αν τα παραβλέψουμε “γλυκές” μου φεμι-ναζίστριες, πώς στο διάολο θα επέλθει ή θα κατακτήσουμε επιτέλους αυτή τη ρημάδα την ισότητα; Εκτός και αν δεν είναι αυτή η πραγματική σας διεκδίκηση, οπότε πάει αλλού το πράγμα και δικαίως σας προσάπτουν όλα τα παραπάνω (αλληλέγγυοι, συνοδοιπόροι, αδιάφοροι, άγνοες ή/και συνειδητοί πολέμιοι) όσοι το κάνουν αυτό.

Πάψτε επιτέλους να εξισώνετε προς τα κάτω όλους τους άνδρες ανεξαιρέτως, διορθώστε τη στόχευση της κριτικής σας, πάψτε να κρίνετε ανθρώπους με αποκλειστικό κριτήριο το πόσο σεξουαλικά απελευθερωμένοι είναι, σταματήστε να αναλύετε τα πάντα με παρωχημένες ψυχαναλυτικές και αδόκιμες στρουκτουραλιστικές θεωρίες, σταματήστε να κατακρίνετε τις γυναίκες που δεν εργάζονται, κάνουν οικογένεια ή προσαρμόζουν την εξωτερική τους εμφάνιση στις επιταγές της θρησκείας τους (εφόσον είναι ελεύθερες και συνειδητές επιλογές τους και δεν εξαναγκάζονται από κανέναν), μην μονοπωλείτε άλλο το ενδιαφέρον του σεξιστικού προβλήματος, επικαιροποιήστε την ορολογία σας και, πραγματικά, σταματήστε να αναπαραγάγετε προκαταλήψεις που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τις προκαταλήψεις που στιγματίζουν και εσάς, ως γυναίκες.

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν είναι αυθαίρετα σημεία, αυθύπαρκτες έννοιες. Ανθρώπινες κοινωνικές κατασκευές είναι, και πομποί και δέκτες τους είμαστε όλοι μας ανεξαιρέτως. Είναι καιρός να κόψουμε τη δίοδό τους και να τις καταπολεμήσουμε, και είναι χρέος μας επίσης να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να τις αποβάλουν και όσοι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και έλλειψης παιδείας τις αποδέχονται και τις διαιωνίζουν.
Για να είμαστε ίσοι. Επιτέλους.
Ειλικρινώς φιλικά.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%