,

Η παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου: Σκέψεις πάνω στην κατάπτωση του πιο αγωνιστικού ανθρωπότυπου

Όταν αναλύαμε το έγκλημα της απάτης στη σχολή, μου έκανε εντύπωση που ο καθηγητής του ποινικού δικαίου επέμενε πως η αστρολογία δεν εμπίπτει στο πλαίσιό του. Τι κι αν πρόκειται για εργαλείο εμπορικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ηλιθιότητας, η αστρολογία ως έννοια και δραστηριότητα ενέχει τόση κοινωνική απαξία, είναι τόσο έκδηλα ανυπόστατη που είναι αυτονόητο ότι ψεύδεται. Καταφεύγοντας στην αστρολογία για να λύσεις τα προβλήματά σου, λοιπόν, αποδέχεσαι το γεγονός ότι κάποιος θα σου πουλήσει αστοιχείωτες κουταμάρες ως αλήθεια – τις οποίες αγοράζεις αυτοβούλως γνωρίζοντας καλά ότι κανείς δεν μπορεί να τις αποδείξει. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, συνεπώς δεν σε εξαπατά κανείς.

Με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη ακριβώς το ίδιο. Κανείς ποτέ δεν τους παραπλάνησε γιατί ούτως ή άλλως ποτέ δεν τους ενδιέφερε η κυριολεκτική αλήθεια. Δεν τους απομάκρυνε, λοιπόν, κάποιος από αυτήν-αντιθέτως, την απέρριψαν μόνοι τους επειδή ήταν δυσάρεστη. Τα αντικειμενικά δεδομένα ήταν γι’αυτούς συνωμοσίες, κινδυνολογία και προπαγάνδα, έτσι επέλεξαν να τα αγνοήσουν, κατασκευάζοντας μια εναλλακτική πραγματικότητα εναρμονισμένη με τους ευσεβείς τους πόθους και απαλλαγμένη απ’ ό,τι τους χάλαγε.

Εξαρχής πίστεψαν ολοφάνερα ψεύδη, ιδεολογικοποίησαν το παράλογο και εμπιστεύθηκαν αστείες διακηρύξεις που αντίκεινται στη λογική, στον νόμο και την κοινή πείρα. Η πεποίθηση ότι μία χώρα μπορεί να σκίσει συμβάσεις που υπέγραψε, να διαγράψει τα χρέη της μονομερώς, να διατηρήσει κάθε της προνόμιο εν μέσω χρεοκοπίας, και να διεκδικήσει αέναη χρηματοδότηση από ξένους εταίρους, χωρίς όρους και περιορισμούς, δεν είναι πολιτική, είναι ρεμβασμός – μία φαντασίωση που κανείς δεν δικαιολογείται να πιστεύει. Και το ξέραμε όλοι, εκτός από αυτούς.

Η πιο τρομακτική, όμως, ψυχολογική πτυχή των Συριζαίων ψηφοφόρων δεν ήταν η ροπή τους στην ευήθεια. Αυτή μπορεί και να είναι συγγνωστή. Ήταν ότι ακόμα κι όταν οι εξωλογικές προσδοκίες τους διαψεύστηκαν έμπρακτα, δεν κατάλαβαν το σφάλμα τους. Δεν τους πείραξε που πείστηκαν ότι πετάει ο γάιδαρος. Τους πείραξε που τελικά ο γάιδαρος δεν πέταξε. Και εξακολουθούν να περιμένουν (και να το θεωρούν λογικό) ότι κάτι τέτοιο πρέπει/μπορεί/θα μπορούσε να συμβεί. Και πάλι κατασκευές εχθρών, και πάλι υστερικά σενάρια, και πάλι πόλωση, και πάλι διχασμός. Άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα του παιχνιδιού, όχι το μωρουδίστικο παιχνίδι.

Κι επειδή το θράσος είναι κατ’εξοχήν γνώρισμα των ανθρώπων που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τίποτα, ούτε για τα δεινά που προκάλεσαν στους φίλους τους ούτε καν για όσα επέσυραν στους εαυτούς τους, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι σήμερα είναι τα πάντα εκτός από μεταμελημένοι. Μερικοί τα ‘χουν βάλει με τον Τσίπρα που δεν έκανε τα μαγικά που υποσχέθηκε, άλλοι τα έβαλαν με την Ευρώπη ως οικονομία επειδή τους δανείζει υπό όρους, άλλοι με την Ευρώπη ως κουλτούρα επειδή τους ερεθίζει ό,τι δεν καθρεφτίζει τη μιζέρια τους, και άλλοι απλώς διασκεδάζουν την αμηχανία τους πλάθοντας εσωτερικούς εχθρούς. Κάποιο κανάλι, κάποιος δημοσιογράφος, κάποιος μη αριστερός φταίει για όλα – αυτοί τα έκαναν όλα άψογα. Άλλωστε είναι αριστεροί, και στο τέλος της ημέρας αυτό καθαγιάζει και νοηματοδοτεί κάθε τους ενέργεια επιρρίπτοντας παράλληλα όλες τις ευθύνες στον αντίπαλο- ακριβώς όπως ο θεός συγχωρεί τις αμαρτίες των τέκνων του και την ευθύνη τους επωμίζεται ο διάβολος. Ίδιο σκεπτικό, ίδια μονολιθικότητα, ίδιος φανατισμός θρησκευτικού τύπου.

Το πρόβλημα με τους Συριζαίους ψηφοφόρους στην ουσία του, πάντως, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συγκυριακός ξενιστής ενός διαχρονικού μικροβίου ισχυρότερου από αυτόν, του μικροβίου της ανεύθυνης λαϊκής ανοησίας, η οποία αυτή τη φορά έτυχε να ενισχυθεί από τα μπαχαρικά της αριστερής φαντασιοπληξίας γιατί ήταν η σειρά της αριστεράς να το φιλοξενήσει στον οργανισμό της. Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ή και η Χρυσή Αυγή, όλα τους εν δυνάμει δοχεία της ακατέργαστης οργής της μάζας, που δεν φιλτράρεται ποτέ από τη λογική, μόνο συσπειρώνεται στον εκάστοτε πρόσφορο λαϊκιστή για να χυθεί μετά σαν εμετός παντού. Ιδεολόγοι της πλάκας και ευκαιριακά αρρωστάκια του trend ενώθηκαν σε ένα νοσηρό πολιτικό μείγμα χωρίς αρχές και συνοχή, για να διαμαρτυρηθούν, να εξουσιάσουν, και να κάνουν μια τρύπα στο νερό λίγο πριν διαλυθούν και τραβήξει ο καθένας την πορεία του.

Η πτώση του συριζαϊκού ιδεώδους βρίσκει τους θιασώτες του σε γνωστική ασυμφωνία. Το αριστερό μνημόνιο δεν είναι ακριβώς μνημόνιο, αλλά ακόμα κι αν είναι, δεν οφείλεται στην αριστερή κυβέρνηση. Αλλά ακόμη κι αν οφείλεται, δεν φταίνε οι ψηφοφόροι της. Η σωστή στάση στο δημοψήφισμα ήταν το ΟΧΙ που σήμαινε ΟΧΙ στα μέτρα, αλλά τα μέτρα που παίρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνονται γιατί οφείλονται στους οπαδούς του ΝΑΙ, που μπορεί να μην επικράτησε αλλά υποστήριξε την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είναι τοκογλύφοι, εκβιαστές και πραξικοπηματίες, αλλά εμείς μπορούμε να τους ζητάμε λεφτά κι αυτοί οφείλουν να μας τα δώσουν. Αν μας τα δώσουν, φταίνε που τα θέλουν πίσω. Αν δεν μας τα δώσουν, απεργάζονται τον αφανισμό μας βυθίζοντάς μας στη φτώχεια. Πανικός και σύγχυση, τα συμπτώματα του ρεζιλέματος.

Εγκλωβισμένοι σε ένα συμπλεγματικό και άτοπο blame game, προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να διασώσουν την περηφάνια τους, αντί να έρθουν επιτέλους αυτοί στα μέτρα της πραγματικότητας. Παιδάκια με χεσμένα παντελόνια που αρνούνται ότι χέστηκαν.

Σιγά σιγά, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι που δεν προσβλέπουν σε κάποια ευεργεσία του κόμματος, αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από αυτό. Έχει πλάκα, γιατί δεν παραδέχονται ευθέως την αστοχία τους, αλλα διεκδικούν σιωπηλά κάτι σαν δικαίωμα στη λήθη – όπως συμβαίνει όταν βγαίνει απ’ τη μόδα ένα ρούχο που φόρεσες και θες να ξεχαστεί απ’ όλους η εικόνα του πάνω σου. Ξαφνικά χάνουν την πολιτική τους ταυτότητα κι αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την αντιδιαστολή: δεν κραυγάζουν πια τι είναι αλλά τι δεν είναι (η σύγκριση με κάτι εξόφθαλμα κακό αποβαίνει πάντα ευνοϊκή για τον συγκρινόμενο). Η κυβέρνηση που στήριξαν με μανία (θυμάστε άραγε τις πορείες στήριξης της κυβέρνησης στο Σύνταγμα;) ψηφίζει τερατώδη νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά αυτοί τώρα ασχολούνται με τη μουσική, τα live τους, τις τέχνες τους, πράγματα απαγορευμένα όσο κυβερνούσαν οι “χουντικοί” προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνιστικότητα έπεσε σε νάρκη, η επανάσταση ματαιώθηκε, η πολυδιαφημισμένη ελπίδα έγινε γαργάρα ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο ποτό του σαββατιάτικου αράγματος στα Εξάρχεια. Αλλά δεν πειράζει, αυτοί είναι αριστεροί και στο κάτω κάτω “οι άλλοι καλύτεροι ήταν;”

Άρης Αλεξανδρής

 • Παναγιώτης

  Ωραία μας τα λες, αλλά γιατί σώνει και καλά “Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ”; Είναι -νομίζω- ένας ψυχαναγκαστικός συμψηφισμός που γίνεται για λόγους “αντικειμενικότητας” του συντάκτη. Γιατί νομίζω πως και οι δυο αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να αρθούν στο μέγεθος του τυχιοδιωκτισμού, του ψέμματος, της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Michalis Spetzopoulos

   Μα πολλά μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ! Τί τους συνέβη στο μεσοδιάστημα; “Θεία Επιφοίτηση”;;

   • Παναγιώτης

    Ούτε ένας, όμως, από αυτούς δεν κυβερνούσε επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ. Βρίσκονταν στο περιθώριο των κομμάτων τους. Π.χ. ο Κουρουπλής έβγαινε οριακά βουλευτής, δεν ήταν μεγαλοΥπουργός. Ο Καμένος στο πικ του, έφτασε υφυπουργός. Ο Κατρούγκαλος σε κάτι ανθυποεπιτροπές του Εργασίας ήταν κοκ

    • Michalis Spetzopoulos

     Κυβερνούσαν έμμεσα, μέσω της επιρροής που ασκούσαν στις διάφορες επιτροπές, συνδικάτα και ενώσεις στις οποίες ήταν “δραστήριοι”.

  • Disqusious

   Φανταστικό το ανέκδοτο ότι ΠΑΣΟΚ & ΝΔ δεν υπήρξαν (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά) τυχοδιώκτες, ψεύτες και ανίκανοι. Ιδίως το πρώτο, μάλλον είναι ο ορισμός τους.

 • Dimitris

  Απλά επικό.

 • Μάνος

  Υποκλίνομαι!!

 • Goldfinger

  “Δεν τους πείραξε που πείστηκαν ότι πετάει ο γάιδαρος. Τους πείραξε που τελικά ο γάιδαρος δεν πέταξε”… That’s all folks…

 • νικοσ

  gamises

 • C P

  Αγόρι μου, το ‘χεις! Απολαυστικό γράψιμο, ορθογώνια τεκμηρίωση και εξαιρετικά ελληνικά, σε μια προσιτή αλλά και έγκυρη ανάλυση της μαζικότερης συλλογικής εγκόπρισης που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη. Κορυφαίο!

 • Seeker

  Απα τα πιο εμπεριστατομενα αρθρα που διαβασα εδω και καιρο !!

 • Aris777

  Τεράστιος Curly!

 • Lakis Lalakis

  Δεν λαμβάνεις όμως υπόψη την απόγνωση (που παίζει το ρόλο της παράλληλα με την ανοησία) και το βόλεμα που έφερε την καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων αναγκαστικά εφαρμόζονται τώρα, αλλά θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί 20+ χρόνια πριν αλλά δεν το έκανε κανείς γιατί δεν το ήθελε κανείς (που επίσης παίζει το ρόλο του παράλληλα με την ανοησία).
  Η ανοησία του λαού δεν έχει πολιτικό χρώμα, είναι υπεράνω και επιβιώνει από τα πάντα.

 • Rap_101

  τόσο τέλειο κείμενο.. αλλά τι την ήθελες την εντελώς άσχετη αντιπαραβολή με τον χριστιανισμό; Δεν άφηνες για ένα άλλο άρθρο;

 • Kyriakos

  Εξαιρετικό άρθρο ως προς τη δομή, το λεξιλόγιο και την έκφραση. Ωστόσο, θα μπορούσες να αλλάξεις το ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ, το Συριζαίοι σε Νεοδημοκράτες και το αριστερά σε δεξιά και το νόημα θα ταίριαζε επίσης απόλυτα στην πραγματικότητα. Η ανάγκη για απόδειξη της αντικειμενικότητάς σου, με την πρόταση ” Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ή και η Χρυσή Αυγή” ενισχύει την άποψη για το πόσο προκατειλημμένος είσαι με τη μια μεριά και το πόσο “Συριζαίος” (εμφανής χρήσης της λέξης για υποβάθμιση αλλά όχι για απόδοση της ιδιότητας/χαρακτηριστικού) γίνεσαι όταν κατακρίνεις. Καλή η κριτική αλλά ακόμα καλύτερη η αυτοκριτική. Το άρθρο σου με κάνει να πιστεύω οτι η εκπληκτική ικανότητά σου να εκφράζεσαι χρησιμοποιείται για να κάνεις ανέξοδη κριτική ικανοποιώντας τους αντίστοιχους “Συριζαίους” ακροατές της άλλης μεριάς. Γιατί κατακρίνεις εξαιρετικά την παρούσα κατάσταση, αλλά δεν κάνεις έστω ένα μικρό συμβιβασμό με την αντίθετη άποψη διεκδικώντας επάξια τον χαρακτηρισμό “Συριζαίος”.

  • Foufoutos

   Σε πείραξε πολύ, ε;
   Άντε στη Μποφίλιου πάλι το βράδυ να ξεχαστείς. Ή έστω σε ένα -οποιοδήποτε- μέλος της οικογένειας Ζουγανέλη.

  • Χέλτερ Σκέλτερ

   Αναγνώρισες τον εαυτό σου στον ψηφοφόρο που περιγράφει και λύσσαξες Κυριάκο μου?
   Πιες κανα σφηνάκι ξυδάκι περιμένοντας το γάιδαρο να πετάξει.

   • Μου αρεσει που ακομα χρησιμοποιουμε τις παλιες ψηφους σαν αντικειμενο επιθεσης
    ….. λες και υπαρχει εστω ένας Ελληνας που δεν ψηφισε καποιο απο τα κομματα που ευθύνονται– είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ ειτε ΚΚΕ ειτε ΠΟΛΑΝ ειτε ειτε είτε….

  • Ascetic

   ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κλειστό κλαμπ πλούσιων ευρωαναθρεμμένων Εκαλιωτών και Κολωνακιωτών μαρξιστών που έβρισκαν το ΠΑΣΟΚ πολύ light, που μετατράπηκε σε ένα “ορμητικό” κίνημα, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες (και εκ των υστέρων κατηγορώντας άλλους που οι κορδέλες είναι τελικά φύκια!!) που τάζει ρεβάνς για τον εμφύλιο εναντίον όλων, επιτίθεται σε οποιονδήποτε δεν δίνει διαπιστευτήρια συριζοσύνης, με μόρτηδες υπουργούς με σαμπάνιες και Βελουχιώτη, με αγράμματους μπαφιάρηδες στα “εξ απορρήτων”, που ξαφνικά ο κατηργημένος ΕΝΦΙΑ αυξάνεται, τα μέρα-μεσημέρι-σκισμένα-μνημόνια υπογράφονται μετά από μια εξάμηνη παρτίδα πόκερ πρωτάρηδων,όπου αυτοί που σε ένα δήθεν δημοψήφισμα ψήφισαν ΝΑΙ (εκτός από προδότες, δοσήλογοι, γερμανοτσολιάδες, Εφιάλτες, Αρτέμηδες Μάτσες, φασίστες, χουντικοί, καπιταλιστές και άλλους εμετούς μίσους) θέλανε, λέει, να μας βγάλουνε από την Ευρώπη αλλά αυτοί που ψηφίσανε όχι, ενώ κραύγαζαν υπέρ του GRexit μας κρατήσανε μέσα, ενώ λέγανε ότι θα βγούμε και χορεύανε στο Σύνταγμα (ο παράγων Εδεσσαϊκού είναι υπερήφανος) ενώ όλοι θα τρώμε τα αριστερά και περήφανα πατεντιάρικα ελληνικά γεμιστά της κυρα-Θεανούς.
   Αλήτες, τυχοδιώκτες, ψώνια και κλέφτες είχαμε διαχρονικά στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά αυτοί έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.
   Παρ’ όλα αυτά, αυτή η Κυβέρνηση έχει ΑΚΟΜΑ ΕΥΡΕΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ (ή έστω ανοχή) από άτομα σαν κι εσένα φίλε Κυριάκο. Σκέψου το λίγο, μπορείς, πιστεύω σε σένα. Αυτό για να μην απορείς, γιατί παρά τα όσα έγιναν στα 50ς και τα 60ς δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας για έναν δεξιό, χαρακτηρισμός αντίστοιχος του “συριζαίος”.

 • Ντιπ Ξετσίπωτος

  Καλό.

 • <> απλά συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της διαχρονικής συμπεριφοράς του είτε ως Αυτοκτονικού Ελλαδίτη, γέννημα-θρέμμα του Πελατειακού Τερατο-Κρατισμού της Μεταπολίτευσης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), είτε ως Μεταμοντέρνου Γραικύλου και οπαδού του Αριστερού Λαϊκισμού και Μεσσιανισμού της ΠΦΑ και της Μνημονιοπολίτευσης. (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)…..

  εκ των πραγμάτων άλλωστε το ύφος και το ήθος των κυβερνώντων, ήσαν ανέκαθεν ταυτόσημα ή αλληλοσυμπληρούμενα με εκείνα των … ευήκοων και πρόθυμων ψηφοφόρων τους …..

  … ιδεοληψία, φανατισμός, ακραίος ανορθολογισμός, φασίζουσα προκατάληψη, άρνηση πραγματικότητας, διαστρέβλωση γεγονότων, μετακύλιση ατομικής και συλλογικής ευθύνης, συστηματική στρεψοδικία κατά “των κακών άλλων και προηγούμενων”, επίκληση έωλων άλλοθι, ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, αμοραλισμός, ανευθυνότητα, ατιμωρησία, ατομισμός, καιροσκοπισμός, αναξιοκρατία, μετριοκρατία, ευνοιοκρατία, αγλωσσία, κακαισθησία, ακρισία, ύβρις, οίηση, φθόνος κατά του ανώτερου, απαξίωση του αρίστου, εξισωτικός μηδενισμός, ασυνειδησία, ατομικός εκπεσμός, αγελοποίηση, αναρχία, αεργία, αλητεία, παρανομία, κακουργία ….

  • Πολυ ωραιο το λεξικο σου (βεβαια οι λεξεις πρεπει και να βγάζουν νοημα – οχι μονο να ειναι λεξιλογιο σε λιστα). Ποιοι μενουν ως μη Γραικυλοι αν επι της ουσιας, με βαση αυτα που λες, ειναι ολοι;

   • Προφανώς ουδείς αναμάρτητος, πόσο μάλλον άμεμπτος ή αλάνθαστος….

    …. όμως, η αυτογνωσία και η παραδοχή όλων εκείνων των καταφανώς αυτο-καταστροφικών ατομικών (προσωπικών και πολιτικών) επιλογών και … αμαρτημάτων, είναι και η σημαίνουσα διαφορά ανάμεσα στους αμετάκλητα Γραικύλους, και σε εκείνους, τους ολιγότερους, που δεν μετακυλύουν αλλά αναλαμβάνουν τις ατομικές τους ευθύνες, εκείνους που δεν συνεχίζουν να ελπίζουν σε φαντασιακές και ανώδυνες λύσεις, εκείνους που δεν γοητεύονται από αυτο-αναγορευθέντες μεσσίες, εκείνους που έχουν το σθένος να κινηθούν και να κάνουν τη διαφορά, αντίθετα προς το ρεύμα της γενικευμένης παρακμής, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο …

    .

    • Η αναληψη ατομικων ευθυνων, σε ενα κοσμο που η μοναδα ειναι ασήμαντη και ανυμπορη να κανει κατι — λογω συστημικων οριων — μου ακουγεται ως υποκρισια. Αναληψη ευθυνων ως προς τι; Σε τι φταιει ο οποιοσδηποτε ενας/μια; Σιγουρα αθροιστικα οι επιλογες ολων επηρρεαζουν ολους… αλλα ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη (ουτε και 1 εκατομμύριο κουκοι βεβαια)

     • Αυτό που, ως συνήθως, δεν γίνεται αντιληπτό, είναι ότι απλούστατα ο κόσμος θ αλλάξει νομοτελειακά και απολύτως φυσι(ολογι)κά, ερήμην ημών, υμών και όλων των άλλων, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα, δια μέσου της μόνης και αμετάκλητης διαδικασίας της εξέλιξης, δηλαδή της Φυσικής Επιλογής που προσδιορίζει και την επιβίωση/υπερίσχυση, των πλέον ικανών και αποτελεσματικών, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σ΄ αυτή την αναπόφευκτη φυσική διαδικασία, η ανάληψη (συνειδητή αντίληψη) της ατομικής ευθύνης και ο ορθολογισμός, είναι βασικές προϋποθέσεις για τη πιθανότητα εξέλιξης μέσα σ΄ ένα ακραία ανταγωνιστικό, και ποικιλοτρόπως διεκδικούμενο, πεπερασμένο ζωτικό περιβάλλον ….

 • ψάρι

  Ίσως η καλύτερη πολιτικοοικονομική ανάλυση που εχω διαβάσει!

 • epigramx

  Έτσι είναι.

 • Well said.

 • Nikos Tonias

  Κριτική, ουσιαστικά πέρα από κόμματα, σε νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά η οξυδέρκεια δεν πρέπει να αναλώνεται στην κριτική. Καλή και χρήσιμη για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ΣΥΝΘΕΣΗ για να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Και χρειάζονται όλοι οι έξυπνοι, ικανοί και τίμιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, είτε από αριστερά είτε από δεξιά. Δε βοηθάει ο διχασμός, επιταχύνει μονάχα την έλευση του επόμενου “εθνοσωτήρα”.. Θα πρότεινα λοιπόν στον οξυδερκή αρθρογράφο να στρέψει την ενέργειά του στην αναζήτηση των λύσεων, θα τις διαβάσουμε με δυο φορές περισσότερο ενδιαφέρον!

 • 35 χρονια το ιδιο ειδος ψηφοφορου εχει η Ελλαδα. Ψηφηζε πρωτα ΠΑΣΟΚ , μετα ΝΔ και τουμπαλιν. Δεν υπαρχει καμια ουσιωδης διαφορα Συριζαιου τωρα και Πασοκου τοτε. Μην προσπαθειτε να βγαλετε την ουρα σας απεξω, λες και ξαφνικα ο Συριζαιος ειναι το χειροτερο ειδος Ελληνα.

  • νικοσ

   ελληνα,αυτο ακριβως σου λεει

 • Mpax Allos

  Γνωστική ασυμφωνία είναι επίσης και το να γνωρίζεις ότι ένας ολόκληρος πλανήτης βρίσκεται χρεωμένος (πείτε μου ποιες και πόσες χώρες δεν χρωστούν – σε ποιον άραγε; ) αλλά να προσπαθείς να πείσεις ότι για την κρίση στην Ελλάδα αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο τυροπιτάς που δεν έκοβε απόδειξη και η κυρά Σούλα που ήταν στο δημόσιο και έπαιζε πασιέντζα. Συγνώμη αλλά πολλή αφέλεια στην ανισοκατανομή της ευθύνης.
  Πέραν τούτου εξαιρετική χρήση της Ελληνικής, εύγε.

  • νικοσ

   Νομιζω εχεις κανει αρκετο κακο στον τοπο με τις επιλογες σου στην καλπη,οποτε κανε μου τη χαρη κ ασχολησου με καμια λογοτεχνια και ασε την πολιτικη κ την οικονομια,γιατι δεν το ‘χεις
   Τα περι χρεωμενου πλανητη που λες φανερωνουν παντελη αγνοια,ενω τα περι τυροπιτά και κυρας Σουλας δεν προκυπτουν πουθενα απο το κειμενο