,

Καλοκαίρι 2017: 10 συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να επιβιώσεις

Αυστηρά υποκειμενικές κι εντελώς αμφισβητήσιμες, φυσικά

Καλοκαίρι 2017: 10 χρήσιμες συμβουλές

Το καλοκαίρι ζει ανάμεσά μας κι ακόμα κι αν το ’χες ξεχάσει, τριγύρω υπάρχουν όλα τα απαραίτητα φλαμίνγκο και despacito για να σου το θυμίσουν. Δεν ξέρω μήπως βοηθάει και η θερμοκρασία, χάρη στην οποία μπορούμε πλέον να τηγανίσουμε αυγουλάκια στην κοιλιά μας και μπέηκον στα στρογγυλά μας κωλομέρια. Anyway, είτε το αγαπάς είτε το μισείς, είτε σκοπεύεις να το περάσεις στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας σου είτε σε θέρετρο στη Μύκονο, ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙΣ. Έτσι κι εγώ, ετοίμασα τον δεκάλογο της θερινής επιβίωσης για το καλό όλων μας. Φυσικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να τον τηρήσεις.

Λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι:

Μη ρωτάς εμμονικά τον κόσμο αν, πού, πώς και για πόσο θα πάει διακοπές. Σοβαρά, είναι ενοχλητικό και κάπως αγενές. Ακόμα και μεταξύ φίλων το θέμα απαιτεί λεπτό χειρισμό. Η πλαστή φαντασμαγορία των social media δεν πρέπει να σου δημιουργεί την εντύπωση πως οι ζωές των άλλων είναι (ή πρέπει να είναι) όσο συναρπαστικές μοιάζουν ψηφιακά. Οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά για ταξιδάρες και καλύτερα να μην τους το θυμίζεις ξεκινώντας συζητήσεις που συνδέονται άρρηκτα μ’ αυτά. Αν κάποιος θέλει, μπορεί και σκοπεύει να πάει κάπου το καλοκαίρι, θα σ’το πει μόνος του.

Αντίστοιχα κι εσύ από τη μεριά σου, μην απαντάς σε αδιάκριτες ερωτήσεις που επιχειρούν να ανταγωνιστικοποιήσουν το καλοκαίρι σου. Δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις λογαριασμό για το πού θα πας και πού δεν θα πας, σε ανθρώπους που βλέπουν μέχρι και τις διακοπές ως ευκαιρία να σκανάρουν τη ζωή σου και να βαθμολογήσουν την ευτυχία σου.

Οι κωστοπουλικές εποχές μπορεί να τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι δικτατορίζουσες κοινωνικές νόρμες έπαψαν να υπάρχουν και να καταπιέζουν. Γι’ αυτό, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα μια και καλή. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο καλοκαιρινής διασκέδασης/αναψυχής/ξεκούρασης που πρέπει αναγκαστικά να ακολουθήσεις. Επομένως, μην τρελαίνεσαι με trends, παραδόσεις και οτιδήποτε άλλο σού δημιουργεί αμέσως ή εμμέσως την υποχρέωση να φερθείς με ορισμένο τρόπο. Πέρνα το καλοκαίρι με όποιον τρόπο σου μοιάζει προσφορότερος, είτε αυτός σε θέλει στη Μύκονο να ψωνίζεσαι είτε στην μπανιέρα σου να παίζεις τάβλι. Δεν υπάρχει λόγος να κλείνεις μόνος σου τον εαυτό σου σε πνιγηρά κουτάκια ψυχαναγκασμού.

Για κάποιον λόγο, από μικρή ηλικία εθιζόμαστε στην αντίληψη ότι μεγάλη παρέα=καλή παρέα. Ίσως φταίει που η εστέτ επιδερμικότητά μας αποτιμά την κοινωνικότητα περισσότερο ποσοτικά και λιγότερο ποιοτικά. Ίσως πάλι φταίει ότι η λογική του μπούγιου και της απρόσωπης μαζικότητας είναι πολύ πιο βολική από εκείνη της ανεξαρτησίας και της εκλεκτικότητας. Κάποιοι νιώθουν πάντα ασφαλέστεροι ως μέρη ενός συνόλου παρά ως κύριοι του εαυτού τους. Όπως και να ’χει, αν δεν το ’χεις κάνει ήδη, φέτος δοκίμασε να απαλλαγείς απ’ το λυκειακό κατάλοιπο των διακοπών υπό μορφή πενταήμερης. Ναι, είναι ωραίο κι απολύτως θεμιτό να ’χεις πολλούς φίλους, φυσικά και μπορείς να τους αγαπάς όλους και να τους συναναστρέφεσαι εξίσου, ΑΛΛΑ. Οι διακοπές σου είναι για σένα, όχι για να εξισορροπείς τις αντικρουόμενες ανάγκες και προτιμήσεις δέκα διαφορετικών ανθρώπων.

Και μιας και πιάσαμε το θέμα της καταπίεσης (ευθείας ή κεκαλυμμένης), καλό είναι να εξετάσουμε με περισσότερη ειλικρίνεια απ’ ό,τι συνήθως, και την ποιότητα, εκτός από την ποσότητα των ανθρώπων που θα πάρεις μαζί σου. Συνοπτικά: Δεν υπάρχει καμία κοινωνική σύμβαση, καμία πρακτική αναγκαιότητα, κανένας λόγος που να δικαιολογεί την απόφασή σου να υποφέρεις ΚΑΙ στις διακοπές τα άτομα που αναγκαστικά υποφέρεις στην καθημερινότητά σου. Δεν μιλάω για τον κολλητό ή την κολλητή σου. Για το αγόρι ή το κορίτσι σου. Ούτε για έναν καλό φίλο ή μία καλή φίλη. Μιλάω για εκείνα τα άτομα που αιωρούνται στη ζωή σου επειδή πρέπει (γνωστοί, συνάδελφοι, φίλοι φίλων, απώτεροι συγγενείς), και που θεωρούν εύλογο να εισβάλουν σε κάθε έκφανσή της, απλώς επειδή τους υπομένεις και δεν λες όχι. Μάντεψε, στις διακοπές μπορείς να πεις όχι. Όχι ότι δεν μπορείς να πεις και σε άλλες περιστάσεις, αλλά ειδικά στις διακοπές το όχι δεν θα έχει το ίδιο κόστος. Γιατί το point τους είναι ακριβώς να μη μοιάζουν με ό,τι βιώνεις τον υπόλοιπο χρόνο. Οι διακοπές εξ ορισμού κάτι διακόπτουν, για να παρεμβληθεί κάτι άλλο. Οπότε, ναι, στις διακοπές δικαιούσαι να είσαι όσο σνομπ έχεις ανάγκη, μέχρι να καλωσορίσεις εκ νέου την εποχή που δεν επιτρέπεται να είσαι.

Μην ανεβάζεις τα πάντα στο instagram. Κράτα και κάτι για σένα. Προσοχή, αυτό εδώ δεν είναι ένα ακόμη τεχνοφοβικό κείμενο, ούτε συμμερίζεται παλιακές απόψεις ψευτονοσταλγίας για μια “αγνότερη εποχή χωρίς κΟΥμπγιούτερ που οι αθρΏποι ήτανε πιο αγαθοί και τα παιδάκια παίζαν στις αλάνες”. Η χρήση, όμως, των social media θέλει φειδώ, προκειμένου αυτά να μην εκπέσουν από fun εργαλεία σε θλιβερές πλατφόρμες αυτοπροβολής για την αυτοπροβολή. Βγάλε φωτογραφίες με το τσουβάλι αν θες, αλλά μην τις βγάζεις με σκοπό να τις ποστάρεις. Πόσταρε, αλλά ας μην είναι αυτό το κίνητρο. Διαφορετικά, όχι μόνο δηλητηριάζεις το βίωμα, όχι μόνο υποβαθμίζεις και ξενερώνεις τη φάση, αλλά εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα γιατί το στήσιμο και η πόζα κάνουν μπαμ. Και είναι αξιολύπητα. Το χειρότερο όμως είναι άλλο: Ότι τα αλλεπάλληλα (και εξωραϊσμένα) ποσταρίσματα της ζωής σου σταδιακά σε αποσυνδέουν από την πραγματικότητα και το συναίσθημα. Εκπαιδεύεσαι στο να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, και χάνεις την ικανότητα της απόλαυσης.

Όσο κι αν σου αρέσουν τα σιγουράκια, απόφευγε να παντρεύεσαι συγκεκριμένα μέρη. Εξερεύνησε και πειραματίσου, -υπάρχουν μεγαλειώδεις τοποθεσίες και εκτός της ζώνης ασφαλείας σου. Σε τελική ανάλυση, και αποτυχημένη να αποδειχθεί μια επιλογή, πάλι κερδισμένος θα βγεις κατά μία έννοια. Σε εμπειρία και σε ζεστό ψωμάκι για θάψιμο με τους φίλους σου.

Μη σνομπάρεις προοπτικές διακοπών επειδή δεν συνδέονται παραδοσιακά με το καλοκαίρι ως καιρική συνθήκη. Αν έχεις την ευκαιρία να πας στην Αλάσκα, δηλαδή, πήγαινε κι ας θυσιάσεις την Αντίπαρο για φέτος.

Ωραίοι οι έρωτες, τα ειδύλλια και οι σεξομανουρίτσες, αλλά μην τα βάλεις στην κορυφή της ατζέντας σου το καλοκαίρι. Ζήσε τα, εννοείται, κάνε ελεύθερα παιχνίδι, αλλά (όσο περνάει απ’ το χέρι σου) μην πέσεις με τα μούτρα σε ιστορίες, γιατί guess what: Στα γκομενικά, πρωταγωνίστρια είναι πάντα η άλλη πλευρά. Όχι η δική μας. Και στις διακοπές σου, ο άξονάς σου πρέπει να ’σαι εσύ.

Μην υποτιμάς ΚΑΘΟΛΟΥ την Αθήνα. Γενικά, μην υποτιμάς την πόλη ή, εν πάση περιπτώσει, τη βάση σου, όποια κι αν είναι αυτή. Αν δεν μπορέσεις να φύγεις από αυτή φέτος, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Οι διακοπές είναι διακοπές anyway, ακόμα κι απ’ τον καναπέ σου. Ωραίες οι αποδράσεις και τα ταξίδια, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι μάρκετινγκ κι ένα εξίσου μεγάλο, κόπος. Μπορείς να περάσεις καλά και χωρίς να μετακινηθείς ή να δώσεις πολλά λεφτά. Απλά σκέψου όλα εκείνα που δεν κάνεις μέσα στη χρονιά επειδή δεν έχεις χρόνο (από διαβάσματα και ταινίες μέχρι βόλτες και ύπνο).

Άρης Αλεξανδρής

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%