, ,

Project Blue Book: UFO, Μεταφυσική και Ψυχρός Πόλεμος

Μια συνταγή καταδικασμένη να πετύχει

Project Blue Book: UFO και Ψυχρός Πόλεμος

Η έλξη που μας ασκεί η Μεταφυσική έχει έναν αμφίθυμο χαρακτήρα, γιατί περιλαμβάνει μεν το έντονο ενδιαφέρον για το άγνωστο αλλά μαζί με την απαξία του αναπόδεικτου. Θες να πιστέψεις και να παραδοθείς στη συναρπαστική μυθολογία των UFO δηλαδή, αλλά παράλληλα ντρέπεσαι λίγο να κοντράρεις τη λογική και τον κανόνα της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Όπως καταλαβαίνετε, με το που μυρίστηκα στην COSMOTE TV το Project Blue Book, έτρεξα σαν τη πεταλούδα στη φωτιά να επιβεβαιώσω το κλισέ.

Η σειρά βασίζεται σε έναν κύκλο από πραγματικές καταγγελίες θέασης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων που έγιναν μέσα στα 50s, και τις οποίες δεν ερεύνησα παραπάνω γιατί μου έφτανε και μου περίσσευε που ξεκίνησα τη σειρά βράδυ, μόνος στο σπίτι. Ατμοσφαιρική, μυστηριώδης, κάπως εσκεμμένα παλαιική σε κάποια σημεία, μπολιάζει την ιστορικότητα με τον μύθο και τη συνωμοσιολογία, και απειλεί να σε εθίσει σε ένα παράλληλο google fact-checking του στιλ “τώρα όντως συνέβη αυτό; Ας το κοιτάξω”. Εννοείται πως στο τέλος δεν έχει καμία σημασία τι συνέβη και τι όχι, γιατί εσύ έχεις ήδη τρομάξει και το μυαλό σου έχει προλάβει να πλάσει τα πιο δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας ή για κάτι ακόμα σημαντικότερο, όπως είναι ο βραδινός σου ύπνος.

Ο Dr. J. Allen Hynek (Aidan Gillen, ο Littlefinger του Game of Thrones ντε) είναι ένας εκκεντρικός αστροφυσικός στον οποίο καταφεύγει η αμερικάνικη κυβέρνηση σε αναζήτηση μιας επιστημονικής εξήγησης για τα περίεργα φαινόμενα που παρατηρούνται ανά τη χώρα και απειλούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Συνεπικουρούμενος από τον πιλότο της πολεμικής αεροπορίας, Michael Quinn, ο καθηγητής ερευνά τα περιστατικά που καταγγέλλονται -από περίεργα πλάσματα που προσγειώνονται σε δάση μέχρι φουτουριστικά σκάφη που σκίζουν τον αέρα και προκαλούν διακοπές ρεύματος-, ισορροπώντας ανάμεσα στον πραγματισμό του και την υποψία του πως πράγματι συμβαίνει κάτι που υπερβαίνει τις γνώσεις του (και οποιουδήποτε άλλου, για την ακρίβεια).

Στο μεταξύ όμως, ο Dr. Hynek δεν αργεί να συνειδητοποιήσει πως η αμερικάνικη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει κι ότι μάλλον ο λόγος που του ανέθεσε τη δουλειά δεν ήταν η επιστημονική στοιχειοθέτηση φυσιολογικών πλην ελαφρώς παράξενων ιστοριών, αλλά η λογικοφανής συγκάλυψη όσων αλλόκοτων διαδραματίζονται. Σταδιακά, γίνεται σαφές πως το βαθύ κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανση των ανεξήγητων περιστατικών- θέλει μόνο να προπαγανδίσει αποτελεσματικά πως κάθε παραφυσικό φαινόμενο αποτελεί παρεξήγηση και άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γκρεμίζονται πολεμικά αεροσκάφη μόνα τους; Καταστρέφονται αυτοκίνητα από ανεξήγητα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Δεκάδες ανθρώπων βλέπουν ταυτόχρονα ακατανόητα φώτα να διασχίζουν τον ουρανό; Σίγουρα κάτι πολύ λογικό συμβαίνει, το κράτος-πατερούλης σε διαβεβαιώνει γι’ αυτό. Κι έχει πάντα μία εξωφρενική εξήγηση για να σταματήσεις να του κάνεις άβολες ερωτήσεις.

Μέχρι και το τρίτο επεισόδιο (θα δούμε πώς θα εξελιχθεί παρακάτω), το Project Blue Book αφήνει στην άκρη τις βεβαιότητες και πραγματεύεται τον γρίφο των UFO επιστρατεύοντας κυρίως ένα ψυχολογικό παιχνίδι αμφιβολιών. Και είναι κοινωνιολογικά ενδιαφέρον πώς αυτή η επαμφοτερίζουσα ψυχολογία που περιγράφεται (είναι ή δεν είναι εξωγήινος αυτό που είδα; πετούν φουτουριστικά αεροσκάφη από πάνω μου ή δεν βλέπω καλά;) αντανακλά μία ολόκληρη κουλτούρα ασάφειας, ημιμάθειας, άρνησης και παραπληροφόρησης όπως αυτή εκφράζεται κι από ευρύτερες συγκυρίες. Ο λαϊκός τρόμος για τον περίφημο ρωσικό κίνδυνο ή η βλακώδης αγορά ξύλινων οικιακών καταφυγίων για προστασία από ατομικές βόμβες, είναι κάποιες από αυτές.

Ο φόβος του καθενός είναι μια συνάρτηση κυρίως όσων φαντάζεται και λιγότερο όσων γνωρίζει. Η ιστορία του Project Blue Book, λοιπόν, μοιάζει σαν διαχρονική παραβολή που κλείνει πονηρά το μάτι στην τάση των ανθρώπων να κατασκευάζουν εχθρούς, να κουκουλώνουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα προτιμώντας ένα πιο ευνοϊκό αλλά ψευδές αφήγημα, και να πνίγονται σε αυτοσχέδιους πανικούς. Λειτουργεί όμως και σαν ρεαλιστική καταγραφή της λιγότερο ρομαντικής πλευράς των 50s-60s, η οποία έχει επίσης τη διαχρονικότητά της. Σκηνές όπως εκείνη της Mimi που αντιμετωπίζεται ως λιγότερο άνθρωπος επειδή δεν συνοδεύεται από τον άντρα της (σε βαθμό που δυσκολεύεται να ψωνίσει!) ή εκείνες με το πλήθος που απειλεί να λιντζάρει τους “αλαφροΐσκιωτους” του χωριού είναι ενδεικτικές της υπανάπτυξης που ελλοχεύει σε κάθε στιγμή κρίσης – είτε αυτή οφείλεται σε ιπτάμενους δίσκους εν μέσω Ψυχρού Πολέμου είτε στην τραμπική δυστοπία του 2019.

Τα χρόνια περνάνε, τα τηλεοπτικά/κινηματογραφικά trends αλλάζουν, αλλά η θεματική του Project Blue Book θα συνεχίσει να έχει κοινό μέχρι οι πρωταγωνιστές της να εμφανιστούν μπροστά μας και να αποτινάξουν το μυστήριο που τους περιβάλλει. Ομολογώ πως προτιμώ να αυξάνεται το κοινό και το μυστήριο να παραμένει.


Έτοιμο να γεμίσει τα βράδια σας με μυστήριο και τον ύπνο σας με ταραχώδη όνειρα, το Project Blue Book προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 23:00 από την COSMOTE TV στο κανάλι COSMOTE CINEMA 4HD. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS στο #cosmotetvgo για να τα δείτε όποτε θέλετε.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%