,

Γιατί η Katerine Duska και το Better Love είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στην ελληνική Eurovision

Με έντονα vibes Florence Welch και Amy Winehouse

Eurovision 2019: Η Katerine Duska ετοιμάζει κάτι πολύ καλό

Τι κι αν η Eurovision είναι ένα cult γλέντι που συνήθως μετεωρίζεται με ελαφρότητα μεταξύ του μεθυσμένου trash και του παγερά αδιάφορου; Όταν κάποιοι την παίρνουν στα σοβαρά και δουλεύουν για το καλό της, γίνεται κι αυτή μια σοβαρή υπόθεση. Η Katerine Duska που φέτος εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Διαγωνισμό, έχτισε με την ομάδα της μία απροσδόκητη συμμετοχή που μου αρέσει πολύ.

Οι λόγοι εν συντομία:

Το τραγούδι είναι γνήσια pop, σύγχρονη και ποιοτική, που εμπνέεται από διεθνή ρεύματα (θυμίζει ευχάριστα τραγούδι της Florence Welch για παράδειγμα) χωρίς να κοπιάρει άτεχνα ή να μιμείται. Ναι, μπορείς να είσαι mainstream και να προσεγγίζεις τον διεθνή ανταγωνισμό με αξιώσεις, απέχοντας παράλληλα από εμπορικά ευκολάκια και κουραστικά trends. Το Better Love βασίζεται σε καλά υλικά που υπάρχουν ήδη εκεί έξω, αλλά δεν στερείται πρωτοτυπίας. Κι αυτή είναι η πεμπτουσία της δημιουργίας.

Αποτελεί σπάνια και, γι’ αυτό τον λόγο, εξαιρετικά σημαντική ένδειξη πως η ελληνική μιζέρια και εσωστρέφεια των τελευταίων ετών δεν χαρακτηρίζουν όλους τους Έλληνες. Δεν είναι ούτε μαγκιά ούτε ντροπή να στρέφεις το βλέμμα προς τα έξω και να υιοθετείς ό,τι καλό εντοπίζουν τα μάτια και λαμβάνουν οι κεραίες σου – ειδικά αν το κάνεις καλά. Το Better Love σού δίνει την εντύπωση ότι στην καταταλαιπωρημένη από το χυδαίο κιτς των μπουζουκιών, Ελλάδα, υπάρχει και μια ταπεινή μα ενεργή σκηνή που αντιστέκεται στα γαρύφαλλα, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του “έντεχνου” σνομπισμού (αν έπεφτε, δεν θα πήγαινε Eurovision, προφανώς).

Είναι ένα act το οποίο δεν αναπαράγει την πολιτικοποιημένη κακομοιριά που τα τελευταία χρόνια φορέθηκε πάρα πολύ από τους εκπροσώπους μας στον Διαγωνισμό (με τις ευλογίες της ΕΡΤ φυσικά). Ούτε αναφορές στον καημένο λαό μας που όλοι τον εχθρεύονται, ούτε ντροπιαστικής γραφικότητας “κοινωνικά μηνύματα”, ούτε χαβαλές που υποτιμά τη διοργάνωση εσκεμμένα. Ένα κανονικό pop κομμάτι υψηλού επιπέδου, με ευχάριστη -αλλά όχι αβαθή- στιχουργική, χωρίς ελληνικούρες, που μπορεί να σταθεί σε όλες τις πλατφόρμες.

Ο στίχος Go Deep With Me είναι ό,τι ωραιότερο έχω συναντήσει σε στίχο τώρα τελευταία.

Το βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία και art direction της ταλαντούχας Έφης Γούση, αν και απλό και υπό μία έννοια flat (σίγουρα δε θα συγκινήσει όσους εντυπωσιάζονται από φαντασμαγορίες δηλαδή), είναι ένα weird θέαμα υψηλής αισθητικής, δομημένο με εικαστική πολυτέλεια, γούστο και αρτιότητα – σαν καμπάνια της GUCCI. Ναι, αυτό είναι μερικά εκατομμύρια φορές προτιμότερο από πλάνα με θάλασσες, καραβάκια, βουνά και κάμπους, αν το ζητούμενο είναι να δείξεις σύγχρονος και όχι φολκλόρ καρικατούρα.

Η Katerine Duska έχει μια περίεργη γοητεία, που ξεκινάει από τα μαύρα χρώματα της φωνής της και φτάνει μέχρι τις περίεργες κινήσεις της, -και γενικά μοιάζει ευοίωνα ανεξερεύνητη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτέχνις δηλαδή, και ποιος ξέρει πόσο ακόμη θα γίνει όταν βρει ολόκληρο τον εαυτό της.

Το όλο πρότζεκτ δεν είναι απλά καλό για τη Eurovision, είναι καλύτερο από τη Eurovision. Κι αυτό είναι μια σημαντική αναβάθμιση για μία χώρα της οποίας οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στον Διαγωνισμό ως επί το πλείστον για να πάρουν κάτι από αυτόν. Ε, η Katerine Duska πάει για να δώσει.

Δεν έχω δει ποτέ την Katerine live, δε γνωρίζω αν και πόσο αποδίδει, και μπορώ να πω ότι με αγχώνει λίγο η εκτέλεση ενός τραγουδιού στημένου τόσο “εστετιστικά”, σε επίπεδο ζωντανού show. Ελπίζω η ομάδα της να λάβει υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και να τη φροντίσει όπως πρέπει. Και πού είστε, παιδιά, ΟΧΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, Ε.

Καλή επιτυχία!