,

The New Pope: Η συνέχεια του The Young Pope είναι μια θεότρελη βουτιά στον βαθύ σουρεαλισμό

“I know how to endure suffering. Others don’t”

The New Pope: Σουρεαλισμός και πνευματικότητα στον νέο κύκλο της σειράς του Paolo Sorrentino

Όποιος παρακολούθησε το The Young Pope έχοντας πρώτα δει το οσκαρικό La Grande Bellezza, σίγουρα κατάλαβε από τις πρώτες σκηνές τι είχε στο μυαλό του ο δημιουργός τους, Paolo Sorrentino όταν αποφάσισε να δημιουργήσει μία σειρά με θέμα τον παπισμό, με τον αισθησιακό Jude Law ως πάπα: ένα μοντέρνο σχόλιο γεμάτο ειρωνεία για τον σύγχρονο κόσμο, την έννοια της πίστης και τα διαχρονικά ανθρώπινα πάθη. Το πυκνό νέφος των μύθων, της ιστορίας και των σκανδάλων είναι αρκετό για να ξεχάσει κανείς ότι για το Βατικανό ουσιαστικά δεν ξέρουμε τίποτα με βεβαιότητα. Και αν το καλοσκεφτούμε, πάνω σ’ αυτήν ακριβώς την αινιγματική πλατφόρμα πάτησε ο Sorrentino για να αναπτύξει μία τρολιά-αριστούργημα, που πότε αναλύει τον κόσμο και πότε τον κράζει, ενώ παράλληλα διηγείται μια σπαρταριστή ιστορία. Είδα στην COSMOTE TV τα πρώτα δύο επεισόδια του νέου κύκλου, The New Pope,  κι αυτές είναι μερικές πρώτες σκέψεις όσο γίνεται πιο spoiler-free (αλλά όχι εντελώς, ε).

Το The New Pope πιάνει την ιστορία εκεί όπου την άφησε ο πρώτος κύκλος. O Pius XIII (Jude Law) βρίσκεται σε κώμα μετά από τρεις ανεπιτυχείς μεταμοσχεύσεις καρδιάς (νευρικό γέλιο) και το Βατικανό ως άλλο Βυζάντιο βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Εν μέσω λαϊκών θρήνων και εκκλησιαστικών μηχανορραφιών, ένας νέος πάπας εκλέγεται, ο οποίος όμως αμέσως αποδεικνύεται εξαιρετικά επιρρεπής στην κατάχρηση εξουσίας. Οι διαπλεκόμενοι μηχανισμοί του Βατικανού τίθενται ξανά σε κίνηση, ο θρόνος τρίζει εκ νέου και ο θάνατος πλησιάζει απειλητικά (και προδιαγεγραμμένα) ένα σκηνικό που ανατρέπεται πάλι, ενώ ο Υoung Pope εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα, με τα δαχτυλάκια του να κάνουν νευρικούς σπασμούς και τις καλόγριες-νοσοκόμες του να αυνανίζονται δίπλα στο γυμνό του σώμα. Δημιουργικός χαμός. Και κάπως έτσι, καταλήγουμε στον John Paul III (John Malkovich). Για κάποιον λόγο, η απορία περί του πού θα κάτσει η μπίλια, ποιος θα ζήσει, ποιος θα πεθάνει, ποιος θα αναστηθεί, μοιάζει εντελώς αμελητέα. Περισσότερη σημασία έχουν όσα γίνονται στο μεταξύ.

Αν το The Young Pope είχε φανεί σε κάποιον σουρεαλιστικό κι αλλούτερο, το The New Pope είναι κάπου δέκα φορές περισσότερο. Neon φώτα, χορογραφίες, παραδοξότητες και μία αψεγάδιαστη αισθητική που μετατρέπει τη σειρά σε έργο τέχνης (κάποια πλάνα μοιάζουν πραγματικά με πίνακες ζωγραφικής ή installations). Αυταπόδεικτα, ο στόχος δεν είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας. Το αντίθετο. Ενώ ο πρώτος κύκλος τοποθέτησε τον πειραματισμό του στην αιρετική περσόνα του Pius, ο δεύτερος τινάζει τα πάντα στον αέρα και επεκτείνει την αλλοφροσύνη στο περιβάλλον των πρωταγωνιστών, σε ολόκληρο το ύφασμα της σειράς. Τίποτα δεν βγάζει νόημα τώρα ή μάλλον ελάχιστα βγάζουν. Ο Sorrentino αγνοεί σχεδόν εντελώς τι ισχύει και τι δεν ισχύει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και δημιουργεί μια εναλλακτική διάσταση όπου τεστάρει τα ανθρώπινα συναισθήματα σε ένα σχεδόν γκροτέσκο πλαίσιο. Φιλοδοξία, ανηθικότητα, οικογενειακά προβλήματα, εγκληματικά ένστικτα, σεξουαλικότητα, καταπίεση, καθολικισμός και ισλάμ, όλα μπλέκονται σε ένα συγκρουσιακό μείγμα που μοιάζει έτοιμο να εκραγεί, αλλά κρατάει την ψυχραιμία του σαν φάρσα διαρκείας, για να μας ερεθίσει.

Στο The New Pope η αληθοφάνεια έχει μικρή σημασία, το ίδιο και η συνοχή της αφήγησης ή ακόμα και ο προορισμός. Η πλοκή μοιάζει περισσότερο με φιλοσοφικό-εικαστικό mood board, πράγμα που, αν και ενδέχεται να δυσαρεστήσει αυτούς που περιμένουν δράση αντί για στιλιζάρισμα, βρίσκεται σε αντιστοιχία με εκείνο που φαίνεται να είναι ο σκοπός του Sorrentino: αισθητική και στοχασμός. Ο John Malkovich ως πάπας John Paul III επιδίδεται σε μερικούς φανταστικούς μονολόγους, από τους πιο καλογραμμένους στις σημερινές σειρές, που αντισταθμίζουν τον περιρρέοντα εστετισμό και υπενθυμίζουν ότι η πόζα και η ουσία δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες έννοιες. Μία σειρά μπορεί να έχει και τα δύο και να τα αποδίδει εξίσου σωστά, αρκεί να υπάρχει ταλέντο από πίσω.

Μένουν ακόμη 7 επεισόδια. Επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.

Το The New Pope θα προβάλλεται κάθε Σάββατο με διπλό επεισόδιο στις 22:00 στο COSMOTE SERIES HD και στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS, ταυτόχρονα. Φορέστε τα άμφιά σας και ετοιμαστείτε για αφορισμό.


What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%