,

The Good Fight & Billions: Δύο –ίσως όχι και τόσο γνωστά- τηλεοπτικά διαμαντάκια για εμπλουτισμό του κοκούνινγκ

Πάνω που νομίζατε ότι τελειώσατε όλες τις καλές σειρές

The Good Fight & Billions: Δύο παραγνωρισμένες σειρές για να εμπλουτίσετε την καραντίνα σας

Το καλό με αυτές τις μέρες είναι ότι σου δίνουν την ευκαιρία να δεις επιτέλους όλες εκείνες τις σειρές που σου είχαν πει και είχες σημειώσει να δεις, αλλά ποτέ δεν έβρισκες τον χρόνο. Το κακό είναι πως όταν βρίσκεις τον χρόνο, οι σειρές τελειώνουν πιο γρήγορα κι από τα αντισηπτικά εν μέσω πανδημίας. Πριν αναζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης του μυαλού, όπως είναι η επικοινωνία με το περιβάλλον ή, ακόμη χειρότερα, ο καθαρισμός του σπιτιού, να μερικές ακόμη καλές σειρούλες που μάλλον το σειραντάρ σας (μόλις εφηύρα αυτή τη λέξη) δεν είχε εντοπίσει:

The Good Fight

Όποιος γνωρίζει τη δικηγορία από σπόντα ή μέσα από τις στερεοτυπικές απεικονίσεις της, την έχει μάλλον στο μυαλό του είτε ως βαρετό τεχνοκρατικό σπορ σνομπ ατόμων, είτε ως κινηματογραφική περιπέτεια στην οποία εμπλέκονται σακούλες με λεφτά, πανάκριβα κοστούμια, βαρώνοι και νομικές αυθεντίες που κερδίζουν πολύκροτες δίκες και αποθεώνονται ή τις χάνουν και το ρίχνουν στο ουίσκι όντας πια απένταρες. Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται σε μία δημιουργική μίξη των παραπάνω (και πολλών άλλων στοιχείων εννοείται) σε διαφορετικές ποσότες και ποιότητες. Το The Good Fight είναι ένα legal drama (spin-off του The Good Wife αν θυμάστε) που περιγράφει τον δικηγορικό βίο πολύ πετυχημένα, συνδυάζοντας όπως πρέπει ρεαλισμό και υπερβολή -προς τα πάνω και προς τα κάτω-, έτσι ώστε να είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα προσγειωμένο (ακούς Annalise Keating;).

Η ιστορία ακολουθεί τη Diane Lockhart (Christine Baranski), μία πετυχημένη δικηγόρο, και την ασκούμενη Maia Rindell (Rose Leslie), καθώς προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μετά από ένα αδιανόητο οικονομικό σκάνδαλο που ισοπεδώνει τη μεν πρώτη οικονομικά, τη δε δεύτερη (και βαφτιστήρα της) οικογενειακά.

Οι δυο τους ξεκινούν να δουλεύουν σε ένα δικηγορικό γραφείο που αποτελείται αποκλειστικά από αφροαμερικανούς δικηγόρους και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις αστυνομικής βίας κατά έγχρωμων πολιτών. Έχοντας εκπέσει από την προνομιούχα θέση της λευκής, πλούσιας, δικτυωμένης και πανίσχυρης επαγγελματία, η Diane ψάχνει από την αρχή τα πατήματά της στον κόσμο χτίζοντας νέες συμμαχίες και αναθεωρώντας πολλές από τις βεβαιότητές της. Κατά μία έννοια, ο ρόλος της συμβολίζει τον πολιτισμένο άνθρωπο της post-truth πολιτικής εποχής που νιώθει ξένος στο ίδιο του το σπίτι και προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω ενός ιδιότυπου πολέμου. Η Maia, ως πρώην αδαές, καλομαθημένο πλουσιόπαιδο και νυν ξαναγεννημένος άνθρωπος, συμβολίζει τη θέση του νέου ενηλίκου στον καινούργιο κόσμο και τη μετάβαση από τα πούπουλα στην άχαρη πραγματικότητα.

Μέσα από μία ποικιλία καταστάσεων, από εντελώς κανονικές υποθέσεις μέχρι τραβηγμένες από τα μαλλιά δίκες, το The Good Fight πραγματεύεται τον παραλογισμό και την πανουργία της νομικής πραγματικότητας, ενώ σχολιάζει εύστοχα τα πιο επίκαιρα κοινωνικά θέματα (φεμινισμό, alt-right, ρατσισμό, ελευθερία του λόγου, ψηφιακή κουλτούρα κ.α.). Μεταξύ μας, λειτουργεί ολοφάνερα και ως πολύ θαρραλέο αντι-τραμπικό μανιφέστο. Επικίνδυνα εθιστική σειρά, ισορροπεί ιδανικά μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα άξιζε και μόνο για την απίστευτη και σκανδαλωδώς υποεκτιμημένη Christine Baranski.

Billions

Καπιταλισμός, λεφτά, φιλοδοξία, νομιμότητα, παρανομία και η αιώνια απορία: τι είναι ο άνθρωπος, προς τα πού βαδίζει και τι αξία έχουν όλα. Το Billions είναι μια σειρά για όσους αισθάνονται δέος απέναντι στο χρήμα και την εξουσία, είτε τα συμπαθούν είτε τα αντιπαθούν ως έννοιες και πραγματικότητες. Είναι επίσης ένα θέαμα που θα αρέσει πολύ σ’ αυτούς που απολαμβάνουν τις συγκρούσεις τιτάνων, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν ιδιωτικά αεροσκάφη και τη Νέα Υόρκη ως φόντο.

Ο Robert Axelrod (Damian Lewis) είναι ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του hedge fund Axe Capital. Δεν είναι απλώς ότι του ανήκει ο κόσμος όλος, αλλά ότι είναι και διαολεμένα καλός σ’ αυτό που κάνει, δηλαδή στο να ανακαλύπτει οικονομικές ευκαιρίες, να τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο, να μεγιστοποιεί τα κέρδη του και να εγκαταλείπει το πλοίο πριν βυθιστεί και τον πάρει μαζί του. Φυσικά, όπως όλοι οι άνθρωποι σαν αυτόν, είναι επηρμένος, αδίστακτος και αδιανόητα νάρκισσος. Ένας από τους εχθρούς του είναι ο εισαγγελέας Charles Rhoades (Paul Giamatti), ψυχαναγκαστικά ταγμένος στο δίκαιο και στην απόλυτη εξουσία του νόμου, και αποφασισμένος να γκρεμίσει τον Axelrod από τον θρόνο του με κάθε κόστος.

Με λάιτ μοτίφ την κόντρα των δύο αντρών, το Billions προσφέρει μια ενδελεχή ματιά στον κόσμο των επενδύσεων, του χρηματιστηρίου και των ευρύτερων οικονομικών -τόσο ενδελεχή που είναι δύσκολο να κατανοείς κάθε σκηνή πλήρως αν δεν είσαι γνώστης-, αλλά και στο νομικό σύστημα γύρω κι απέναντι απ’ τον κόσμο αυτό. Προσφέρει επίσης μία ειρωνική ανάγνωση των εννοιών της ταξικότητας, της πολιτικής και του περίφημου legacy. Ο στερεοτυπικά “κακός” Axelrod, δηλαδή, μπορεί να ενσαρκώνει ό,τι λογίζεται συνήθως ως ηθικά επιλήψιμο (συσσώρευσή πλούτου, διαπλοκή, απείθεια στους νόμους), αλλά είναι ένα πρώην φτωχαδάκι που έχτισε με τα χέρια του και χωρίς ξένες πλάτες ένα σύμπαν δισεκατομμυρίων. Από την άλλη, ο κατ’ εξοχήν διώκτης του, Rhoades, που κουβαλάει τα χαρακτηριστικά του άτεγκτου υπερασπιστή της ηθικής και της νομιμότητας, είναι ένα καλοζωισμένο πλουσιόπαιδο από τζάκι που βλέπει την επιβολή της τάξης ως όχημα για την εκπλήρωση της προσωπικής του φιλοδοξίας. Είναι δύσκολο να μην αναρωτηθείς βλέποντάς τους να ξιφουλκούν, ποιος είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Στο τέλος πάντως, συμπεραίνεις πως σημασία δεν έχει ποιος είσαι και τι κάνεις, αλλά τι πρόσβαση έχεις στην εξουσία και μέχρι πού είσαι πρόθυμος να φτάσεις για να πετύχεις τον στόχο σου. Μη σας μπαίνουν ιδέες, είναι απλώς μία σειρά.


Για να μη χάνεστε: Το The Good Fight έχει ήδη φτάσει στον τέταρτο κύκλο του (να τους εκατοστήσει φυσικά), ενώ το Billions ετοιμάζεται για 5η σεζόν τον Μάιο. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τους προηγούμενους μπορείτε να τους βρείτε στον δωρεάν on demand κατάλογο της COSMOTE TV. Καλή συνέχεια καραντίνας!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%