,

Υπέρ Τούνη

Το υπόστρωμα της διαπόμπευσης

Ιωάννα Τούνη και ροζ βίντεο

Το «ροζ βίντεο» της Ιωάννας Τούνη δεν είναι «ροζ βίντεο». Είναι ένα βίντεο που τη δείχνει να κάνει σεξ. Η Ιωάννα, όπως και κάθε άλλο άτομο στη θέση της, έχει δικαίωμα να κάνει σεξ με όποιον θέλει, όπως θέλει, όποτε θέλει, και να βιντεοσκοπεί την πράξη ή να αφήνει να τη βιντεοσκοπούν ή να μην κάνει τίποτα από αυτά. Οποιαδήποτε σεξουαλική της πράξη, με οποιονδήποτε τρόπο αυτή τελείται, δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να διαχειριστεί το προϊόν της πράξης κατά το δοκούν. Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα που απαιτεί εκ νέου τη συναίνεσή της. Το επίθετο «ροζ» προσδίδει μία επίπλαστη διάσταση σκανδαλοθηρίας και χυδαιότητας σε ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με ουδετερότητα· την ίδια ουδετερότητα που δείχνουμε απέναντι σε κάθε εκδήλωση αυτοδιάθεσης.

Αυτός που δημοσιοποίησε το βίντεο, εκθέτοντας τα προσωπικά δεδομένα της Ιωάννας χωρίς την έγκρισή της, είναι ένα τραγικό σκουπίδι, απολίτιστο, δυστυχές και εγκληματικό. Περισσότερη όμως σημασία από αυτό που έκανε, έχει ο λόγος που το έκανε. Το έκανε για να την ξεφτιλίσει. Κι ακόμη περισσότερη σημασία από τον λόγο που το έκανε, έχει ο λόγος που η ενέργειά του αποδίδει καρπούς: κι αυτός είναι η μακραίωνη, κοινωνικά και πολιτισμικά παγιωμένη, ενοχοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ενοχοποίηση της στερεοτυπικά παθητικής σεξουαλικής θέσης. Πόσες πιθανότητες πιστεύετε ότι θα είχε μία αντίστοιχη ενέργεια από μία στρέιτ γυναίκα εναντίον ενός στρέιτ άντρα, να πλήξει ηθικά τον τελευταίο; Ελάχιστες. Γιατί ο άντρας ως σεξουαλικό υποκείμενο δεν γεννά αισθήματα ντροπής κι επίκρισης. Σε αντίθεση με τη γυναίκα, που δεν λογίζεται καν ως υποκείμενο, αλλά κυρίως αντικειμενοποιείται σε ό,τι αφορά την κοινωνική πρόσληψη της συμμετοχής της στη σεξουαλική πράξη. Γι’ αυτό και μία γυναίκα μάλλον δεν θα χρησιμοποιούσε αυτήν την τακτική για να ταπεινώσει έναν ερωτικό παρτενέρ. Επειδή δεν θα έπιανε.

Όταν λοιπόν ξεμπερδέψουμε με το νομικό/τεχνικό θέμα της υπόθεσης, όταν δηλαδή βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίζουμε άμεσα κι αποτελεσματικά τέτοιες παράνομες διαρροές και να τιμωρούμε αυστηρά τους υπαίτους, ας εστιάσουμε επιτέλους στην κουλτούρα που δίνει δύναμη στη διαπόμπευση. Η σεξουαλική ελευθερία και απόλαυση δεν είναι σύμβολο εξουσίας των αντρών και ηθικό παράπτωμα των γυναικών. Είναι μία φυσική λειτουργία στην οποία έχουμε όλοι ισότιμο δικαίωμα και μερίδιο.

Αυτό που συνέβη στην Ιωάννα Τούνη είναι αποτέλεσμα ενεργειών ενός επικίνδυνου κρετίνου, αλλά η αιτία που το ξέρουμε και το συζητάμε τώρα όλοι σε τέτοιον βαθμό είναι βαθιά ριζωμένη στο συντηρητικό, μισογυνίστικο και σαδιστικό κομμάτι της νοοτροπίας που αγγίζει σχεδόν όλη την κοινωνία. Όσο μειώνεται η ντροπή μας που οι γυναίκες τολμάνε να κάνουν σεξ(!), τόσο θα μειώνεται το σοκ μας όταν το συνειδητοποιούμε, αλλά και η μαγκιά των ηλιθίων που μετατρέπουν την ντροπή και το σοκ σε όπλα εξόντωσης των γυναικών.


Άρης Αλεξανδρής

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%